4 av 10 kliniske studier er basert på forskningsjuks og svindel

fda

USA’s Food and Drug Administration (FDA) er ansvarlig for overvåking og regulering av bl.a. mat, legemidler, vaksiner og kosmetikk og for å sikre at bruk og behandling er tilstrekkelig dokumentert. FDA’s avgjørelser spiller en viktig rolle for mat- og legemiddelsikkerhet også i Norge.

En ny studie, publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet JAMA Internal Medicine, viser at 4 av 10 kliniske studier er basert på falske opplysninger, og at FDA unngår å rapportere om dette.

Av 78 publiserte artikler basert på studier hvor FDA fant «alvorlige brudd», ble disse bruddene bare nevnt i tre tilfeller.

Problemene som ikke ble rapportert inkluderer falsk informasjon og forfalsket data, dårlig  journalføring, dårlig pasientsikkerhet og bruk av pasienter som ikke var kvalifisert for studiene.

I et tilfelle ble hele den kliniske studien ansett som upålitelig av FDA, uten at det nevnes i den publiserte artikkelen

En annen studie sa at alle pasientene rapporterte om forbedring, men i virkeligheten fant FDA at en av pasientene måtte amputere en fot to uker etter å ha mottatt behandling.

I enda et tilfelle fant man at forskerne hadde forfalsket data, noe som førte til en pasients død.

Professor Charles Sefie forteller: «Når FDA finner vitenskapelig svindel eller misbruk, varsles ikke offentligheten eller det medisinske eller vitenskapelige miljøet om at resultatene ikke er til å stole på. Tvert imot, i over et tiår har FDA dekket over detaljer om uredelighet. Resultatet er at ingen finner ut hvilke studier som er falske, hvilke eksperimenter som er tvilsomme og hvilke legemidler som kan være på markedet under falske forutsetninger.

FDA har gjentatte ganger skjult bevis for forskningsjuks, ikke bare for det offentlige, men også for sine mest betrodde vitenskapelige rådgivere, selv når disse skulle avgjøre hvorvidt et nytt legemiddel skulle tillates på markedet.

Til å være en etat som skal beskytte publikum mot falsk medisinsk vitenskap, synes FDA å bruke mye arbeid på å beskytte nettopp de som står bak slik falsk vitenskap.»

Les her og her.Kategorier:Nyheter

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: