Joda, mobiltelefoner gir hjernekreft – og verre

mobilbruk.jpg

 

Vi har skrevet om det før, men mange er ikke overbevist. Nå har enda en studie vist at bruk av mobiltelefoner forårsaker kreft i hjernen.

«Bevisene er helt klare,» sier Dr. Devras Davis ved Environmental Health Trust.

Og barn er spesielt sårbare for de skadelige effektene av mobilstråling, selv i livmoren, advarer han.

«Hold telefonen vekk fra magen, spesielt mot slutten av svangerskapet.»

Mobiltelefoner avgir en type stråling som kalles radiofrekvent stråling (RFR), som også brukes til å overføre trådløse internettsignaler. Disse er forskjellige fra ioniserende stråling (slik som fra røntgen), som man vet forårsaker kreft og skader på DNA. Inntil nylig insisterte mange eksperter på at RFR rett og slett ikke hadde energi nok til å forårsake den type celleskader som fører til kreft, selv om studier som knyttet RFR-eksponering med kreft fortsatte å hope seg opp;

I 2010 fant Interphone-studien at ti år eller mer med mobiltelefonbruk var assosiert med en 40% høyere risiko for hjernesvulst og 300% høyere risiko for akustiske nervesvulster, og også en økt risiko for svulst i ørespyttkjertelen. Risikoen for hjernesvulster var 400% høyere blant de som begynte å bruke telefoner før fylte 20 år. Det som er påfallende er at metodikken i denne bransjefinansierte studien ble mye kritisert for analyseteknikkene, som var utformet for å vise lavere risiko enn reellt, noe som tyder på at den virkelige risikoen er mye høyere .

I 2011 klassifiserte International Agency for Research on Cancer RFR som «mulig kreftfremkallende».

I 2015 gav en annen studie en del av svaret på hvordan RFR kan føre til kreft. En gjennomgang av tidligere forskning på biologiske effekter av RFR-eksponering viste at strålingen man utsettes for ved vanlig mobiltelefonbruk eller bruk av trådløs internett, fører til «oksidativt stress», en tilstand der kroppens antioksidantkapasitet blir overveldet, og frie radikaler begynner å bygge seg opp i kroppen.

Frie radikaler forårsaker oksidativ skade på celler og DNA, og har vært sterkt knyttet til kreft, hjertesykdom, demens og andre helsemessige forhold.

Barn er spesielt sårbare for helserisikoen ved mobiltelefoner. Ifølge Davis absorberer barns hjerner dobbelt så mye stråling som voksne hjerner gjør ved samme eksponering.

Dette kan forklare studier som viser at en gravid kvinnes mobiltelefonbruk kan påvirke hennes ufødte barn.

«Det er en sammenheng mellom mobilbruk i svangerskapet og atferdsproblemer hos barn,» sier Dr. Hugh Taylor ved Yale School of Medicine.

 

Og det som verre er:

Barn tar også skade av de forstyrrende effektene som mobiltelefoner har på menneskers sosiale relasjoner, advarer klinisk psykolog Catherine Steiner-Adair.

«Disse enhetene ødelegger familieforhold fordi den gjennomsnittlige mor eller far vil sjekke sine telefoner 60 til 110 ganger om dagen,» forteller hun.

Faktisk har mange studier vist at foreldre ofte ignorerer sine barn for å i stedet se på sine telefoner, og at dette henger sammen med et høyere nivå av atferdsforstyrrelser i barn. Og barna vet at de blir ignorert: i en internasjonal studie fortalte en tredjedel av barna at foreldrene bruker like mye eller mer tid på sine mobiltelefoner som de gjør med dem – like mange sa at de følte seg uviktige når foreldrene brukte mobile enheter i stedet for å være oppmerksomme på dem – og mer enn halvparten sa at foreldrene sjekker sine mobiler for ofte.

Foreldres overforbruk av mobile enheter gjør barn mer utsatt for å utvikle teknologi-avhengighet, som igjen er knyttet til kognitive, emosjonelle og sosiale problemer.

«Så vi får en tredobbel effekt mellom de biologiske effektene, de psykologiske effektene og efektene på hjernen», sier pediatrisk nevrolog Dr. Martha Herbert.

Les her og her.Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: