Hvorfor blir planeten nå rammet av så mange store jordskjelv?

usgs.jpg

 

I følge US Geological Survey ble antall store jordskjelv (over 7.0) verden over fordoblet i 2014. Seismisk spenning fortsetter å bygge seg opp i den delen av planeten som er kjent som Ring of Fire, hvor mer enn 90% av verdens jordskjelv oppstår, og mer enn 80% av de største skjelvene. Den ekstraordinre og bratte økningen i antall jordskjelv er både utrolig og skremmende. I gjennomsnitt inntreffer det omtrent 15 jordskjelv over 7.0 hvert år. Nylig fant det sted to slike skjelv på mindre enn 72 timer.

Dette forbløffer mange av verdens fremste geologer.

Gjennomsnittlig antall jordskjelv over 7.0 i styrke var 10 pr. år siden 1979. Dette økte til 12,5 pr. år i 1992 og til 16,7 pr. år siden 2010. En økning på 65% fra 1979. Denne økningen fortsatte gjennom de første tre månedene av 2014 til mer enn det dobbelte av 1979-snittet.

Bare gjennom forrige  helg, 16. – 17. april, var det moderate jordskjelv rundt Fiji og Tonga, mens mindre jordskjelv rammet deler av Japan, Ecuador, Guatemala, El Salvador, Chile, Alaska, California, Indonesia, Puerto Rico, Jomfruøyene, Adriaterhavet, Gibraltarstredet, Hawaii og Hellas.

Ecuador ble tilslutt rammet av et jordskjelv på 7.8, og Ecuadors antipodepunkt (dvs. på diametralt motsatt side av jordkloden) er Sumatraregionen i Indonesia. Dette området ble rammet av flere jordskjelv på 5.0, 4.8 og 4.5.

Man kan si at jorden nå sjangler fra det ene jordskjelvet til det andre. Hvor det neste store skjelvet vil slå til eller hvor lenge denne seismiske perioden vil vare, kan man bare gjette seg til. Omtrent det eneste vi kan være sikre på er at det vil bli mange flere slike hendelser, og de vil øke både i alvorlighetsgrad og intensitet.

Flere slike store skjelv kan skape ett mega-jordskjelv.

En serie med slike kraftige jordskjelv kan bli etterfulgt av et mega-jordskjelv i nær fremtid, har en vitenskapsmann hevdet. .

Og hvis de lar vente på seg, vil belastningen som er akkumulert opp gjennom århundrene skape flere katastrofale mega-jordskjelv.

US Geological Survey, et uavhengig byrå som overvåker naturkatastrofer som jordskjelv, sier mega-jordskjelv er sjeldne, men ikke umulig.

Man kjenner ikke til noen forkastning, områder hvor platene som utgjør jordskorpen møtes, som er i stand til å generere et jordskjelv på styrke 10. Imidlertid kan forskerne ikke helt avskrive et megaskjelv fordi man bare har målt seismisk aktivitet i de siste 100 årene.

Les her og her.

 

 Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: