Ny poliovaksine på vei, men skiftet kan forårsake utbrudd

polio-vaccine12.jpg

 

De neste ukene vil tidenes største og raskeste distribuering av en ny vaksine finne sted verden over. Vaksinen er en oral poliovaksine, og målet er å skifte ut all eksisterende poliovaksiner med en tryggere vaksine.

«Verden bruker nesten 2 milliarder doser poliovaksine hvert år. De er lagret i små ampuller på sykehus over hele verden, og nå må hver enkelt dose ødelegges og erstattes av en ny, og det i løpet av to uker.»

Dette er en enorm mengde logistikk, og helsearbeidere verden over har trent på dette byttet i flere måneder, og lært hvordan de skal ødelegge den gamle vaksinen ved å koke den, brenne den eller til og med grave den ned.

Vaksinen som brukes i de fleste land inneholder levende virus. Viruset er blitt svekket slik at det ikke skal gjøre folk syke, men i sjeldne tilfeller kan det levende vaksineviruset mutere og forårsake polio.

I fjor ble det registrert rundt 100 tilfeller av polio på verdensbasis. Rundt 30 av dem var forårsaket av muterte stammer fra vaksiner. Den nye vaksinen inneholder også levende virus, men et som muterer mye sjeldnere. Dette antas å kunne føre til om lag 90% færre slike tilfeller.

Men det hele bærer med seg en kjemperisiko. Den nye vaksinen beskytter ikke mot polio type 1, som ble utryddet for 15 år siden. Derfor er det så viktig at alle disse ampullene med den gamle vaksinen blir fullstendig ødelagt. Dersom det ikke skjer, kan noe av det viruset lekke ut i verden, og vi vil kunne få et utbrudd av en type polio som vi ikke har sett siden 1999

Robin Nandy ved UNICEF sier at; «Vi er klar over risikoen, og har satt i gang tiltak for å kunne oppdage slike tilfeller og raskt gjennomføre tiltak.»

«Det er verdt risikoen, for hvis vi noengang skal kunne utrydde polio må vi først sørge for at vaksinen ikke forårsaker det.»

Les her.Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: