Det er mange forskjellige katastrofer å advare mot, som alle kan brått avbryte menneskenes moderne, komfortable liv. Atomkrig, solstormer, cyberangrep og mye mer.
Imidlertid er det én katastrofe de fleste ikke har tenkt på. Og den er nært forestående.
Det er anslått å være 170 millioner biter av såkalt «romsøppel» i bane rundt jorden sammen med våre satellitter, rester som kan være så store som rakettmotorer eller så små som malingsflak.
Og de har for vane å kollidere med, og slå ut, satellitter.
Bare 22000 av disse 170 millioner bitene kan spores og følges, og når de kan oppnå hastigheter over 27000 km/t, vil selv bitte små biter gjøre alvorlig skade.
«Problemet med romsøppel blir verre for hvert år,» sier Ben Greene ved Australias Space Environment Research Center – som nå arrangerer en todagers konferanse for internasjonale rommiljøforskere i Canberra.
«Vi mister tre eller fire satellitter i året. Og vi er veldig nære, NASA anslår innen fem til ti år, å miste alle.»
Greene tilføyer at «et katastrofalt skred av kollisjoner som raskt kan ødelegge alle satellitter, er nå mulig.»
Detter er det som kalles Kesslersyndromet, etter Donald J. Kessler. Det er hva som skjer når romsøppel ødelegger satellitter i eksponentiell fart.
Tenk deg at en løs metallbit som farer gjennom rommet i 27000 km/t rammer en satellitt, og smadrer den i ti tusen biter. Disse bitene vil snart kunne ramme andre satellitter, og denne bølgen av ødeleggelse vil fortsette inntil hver eneste satellitt er borte.
Dr. Hugh Lewis ved University of Southampton forteller at det har vært et paradigmeskifte innen satellittproduksjon, og masseproduserte satellitter er nå mye billigere enn tidligere kostnader på flere hundre millioner.
Allerede fra neste år vil hundrevis, og kanskje tusenvis, nye satellitter bli sendt opp, noe som vil øke antallet enormt over de ca. 1300 som nå er i bruk i bane rundt jorden.
Vårt samfunn er avhengig av satellitter for bl.a. kommunikasjon, navigasjon, transport, energi, økonomi og militære, så en dag snart vil du kanskje våkne opp til en verden nesten fullstendig uten teknologi. Og det fordi vi ikke ryddet opp etter oss.
Les her.
Kategorier:Nyheter
Legg igjen en kommentar