Hjernesvulster mer enn doblet i Danmark

image-1.png

Antallet personer diagnostisert med svulster i sentralnervesystemet (CNS, inkludert hjernesvulster) i Danmark er mer enn doblet siden 1990, og den største økningen har skjedd i løpet av de siste ti årene. Blant unge i alderen 0-39 år er svulster i sentralnervesystemet den type kreft som har økt mest.
Dataene, som er gjennomgått av den svenske Strålskyddsstiftelsen, omfatter både ondartede og godartede svulster.

I samme periode har bruken av mobiltelefoner og trådløse nettverk økt enormt.

Grafen i bildet ovenfor viser utviklingen i antall pasienter (alle aldre) som hvert år er daignostisert med CNS tumor i det danske kreftregisterets kode 122, 123 eller 124. Nesten 1000 flere pasienter ble diagnostisert i 2015 sammenlignet med 1990.

Registerets kode 122 gjelder for hjerne og ryggmarg (inkludert meningeom), kode 123 omfatter hjernesvulster som gliom og kode 124 inkluderer akustisk neuroma (mellom øre og hjernen).

Samtlige av disse har gjentatte ganger blitt knyttet til mobilbruk.

Grafen nedenfor viser forekomstene delt inn i disse tre kodene, og viser at pasienter med hjernesvulst har økt spesielt i de siste ti årene.

image-2.png

 

Også i Norge er forekomsten av hjernesvulst økende, og da særlig blant barn. Hjernesvulst er nå den vanligste kreftformen blant barn i Norden. Tidligere var leukemi den vanligste.

Den svenske rapporten skriver videre:
«Kontrollstudier har gjentatte ganger vist økt risiko for CNS-svulster fra bruk av mobil og trådløse telefoner.
Helt siden 2010 har alle studier som har undersøkt risiko for hjenesvulster fra bruk av mobiltelefoner fra 30 minutter til en time om dagen funnet økt risiko.

I dag bruker 75% av svenske jenter i alderen 16 år sin smarttelefon over tre timer hver dag, og de er feilaktig blitt informert om at det ikke er funnet noen helserisiko, ofte med henvisninger til uriktige påstander om forekomster av hjernesvulst.

Det er uetisk å vente på at enda flere blir diagnostisert med hjernesvulst før industrien, regjeringen og myndigheter advarer mobilbrukere om den alvorlige helserisikoen med dagens intense og langvarige bruk, sier Mona Nilsson, direktør i Strålskyddsstiftelsen.»

Du kan lese rapporten her.Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: