Vil tillate dødshjelp for barn (1-12år)

2016-05-04-Pelletier-A.png

 

Helseministeren i Nederland, Edith Schippers, har øremerket 400.000 euro til en studie rundt aktiv dødshjelp til barn mellom 1 og 12 år.

Etter at nabolandet Belgia vedtok dødshjelp uten en nedre aldersgrense i 2014, har leger og aktivister i Nederland vært opptatt av å følge i de samme fotsporene. Slik det er nå kan barn under ett år bli drept med samtykke fra foreldrene dersom visse kriterier er oppfylt. Barn over 12 er allerede inkludert i Nederlands lov om aktiv dødshjelp.

Den nederlandske foreningen for barneleger, NVK, startet debatten i fjor og ønsker sterkt en endring i loven. Endringene støttes også av et flertall av landets Representantenes Hus. For tiden kan dødshjelp til et barn mellom 1 og 12 år kun gis ved å påberobe «force majeure», dvs. at legen føler seg tvunget til det som en nødløsning. Men legen vil likevel kunne bli tiltalt for drap.

NVK mener at «mental kompetanse» ikke bør være forbundet med alder, og at barn 12 år og yngre, uansett sykdom, er i stand til å tenke logisk og rasjonelt.

Kritikere av forslaget mener blant annet at foreldre som ønsker å gjøre slutt på sine barns lidelser vil kunne misforstå «verbale og ikke-verbale uttrykk av håpløs og uutholdelig lidelse,» som er kriteriene for assistert selvmord for barn. «Disse uttrykkene,» sier Dr. Miriam Vos, «kan lett bli feiltolket av barnets lege, foreldre og annet helsepersonell.»

«Barn under 12 år snakker sjelden eller aldri om håpløs og uutholdelig lidelse.»

Da disse lovene ble vedtatt i Belgia, uttalte erkebiskop Andre-Joseph Leonard; «Loven sier at unge mennesker ikke kan ta viktige beslutninger basert på økonomiske eller følelsesmessige problemer, men nå skal de plutselig kunne bestemme at noen skal kunne ta livet av dem.»

«Et samfunn som ikke beskytter sine barn, mister sin verdighet.»

Samtidig viser statistikken at antallet mentalt syke pasienter som mottok dødshjelp er firedoblet fra 2011 til 2015. I 2015 fikk 56 personer en dødelig injeksjon fordi de led av «uutholdelige psykiske problemer». Nesten 4% av alle dødsfall i Nederland er nå fra assistert selvmord.

Og Canada ønsker lignende lover. Parlamentet har frist til 6. juni til å forberede en eutanasi-lov, og statsminister Justin Trudeau sier han «håper den etterlengtede loven vedtas.»

Men belgiske leger, advokater og familiemedlemmer av drepte pasienter advarer; «Ikke gjør det!» De har gått sammen i en gruppe som kalles Euthanasia Prevention Coalition, og har gitt ut fire videoer hvor de advarer om at legalisering av aktiv dødshjelp setter en farlig presedens som truer de mest sårbare i samfunnet. En lengre dokumentar er også under produksjon. «Vulnerable – the euthanasia deception» har undertittelen «Belgias 15 år lange eksperiment har gått forferdelig galt. Dette er en kraftig advarsel til resten av verden.»

Du finner disse videoene her.

Hendrik Reitsema, hvis bestefar ble avlivet i Belgia, sier i en av videoene; «Ikke gjør det! Hvorfor? Fordi du åpner Pandoras eske og gjør det å drepe til en normal del av medisinen.

Vi har i mer enn 2000 år vært beskyttet mot leger som dreper gjennom den hippokratiske tradisjonen. Og nå har vi kommet til et punkt i historien der leger er blitt en trussel mot sine pasienter.»

Se traileren til EPC’s film «Vulnerable – the euthanasia deception» her:

Les mer her, her, her og her.

 

 

 

 Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: