Statiner – et medisinsk bedrag

statiner.jpg

 

Statiner er kolesterolsenkende medikamenter, og på verdensbasis skrives det ut 100 millioner resepter på statiner hvert år. I følge Den Norske Legeforening brukte en av fem nordmenn over 40 år statiner i 2011. Blant listen over statiner som brukes i Norge er Atorvastatin, Crestor, Lescol, Lipitor, Lovastatin, Pravachol og Simvastatin.

Videre, i følge Legeforeningen, er statiner «blant våre best dokumenterte og mest brukte legemidler.»

Men en studie fra 2013 kaller derimot statiner og vitenskapen bak «den største medisinske tragedien gjennom tidene.»

Fra studien; «Statin-industrien, med alle sine spin-offs, er en $20 milliarder/år – industri. Vi ser nå en avsløring av den største medisinske tragedien gjennom tidene. Det er enestående at helsevesenet utilsiktet har fremkalt livstruende næringsmangel i millioner av ellers friske mennesker.«

Det eneste som kan diskuteres i sitatet over er ordet «utilsiktet». Det finnes ingen unnskyldning for situasjonen, det er ingen tvil om at vitenskapen bak har vært uredelig og at det hele er bevisst svindel fra legemiddelindustrien.

Forfatterene av studien skriver videre; «Vi har gått i en markedsføringsfelle og ignorert ubehagelige bivirkninger med hensyn til HMG-CoA reduktasehemmere.»

«Vi» i sitatet over er altså den medisinske industrien. HMG-CoA reduktasehemmere er statiner. Statiner hemmer enzymet HMG-CoA reduktase, som er nødvendig for at kroppen skal kunne produsere kolesterol.

Formålet med statiner er altså å redusere kolesterol, noe de også gjør. Så hva er problemet?

Som forfatterene skriver:

«Kolesterol er viktig for energi, immunitet, fettstoffskiftet, leptin [et vektregulerende hormon], skjoldbruskkjertelen, hormonaktivitet, leverrelatert syntese, stressintoleranse, binyrefunksjon, kjønnshormon syntese og hjernens funksjon.»

Fordeler ved statiner.

Studien fant at de eneste som har noen som helst positiv effekt av statiner er middelaldrende menn som allerede har hatt hjerteinfarkt. Og den effekten er minimal, forfatterene påpeker faktisk at statiner har dårligere effekt for disse enn aspirin.

I praksis er det altså ingen fordeler ved statiner i det hele tatt.

Ulemper.

Forfatterne fant at for hver 10.000 friske personer som tar statiner:

 • 307 flere pasienter vil få grå stær.
 • 23 flere pasienter vil utvikle akutt nyresvikt.
 • 74 flere pasienter vil utvikle nedsatt leverfunksjon.
 • Statiner vil øke muskeltretthet med 30% og forårsake en 11,3% høyere forekomst av rabdomyolyse ved høye doser.
 • Dessuten skriver de at «Hva mer er, statiner fremkaller inflammatorisk myopati, inkludert nekrotiserende autoimmun myopati med immunsuppresjon, og slik statin-relatert myopati kan vare i 12 måneder.»

De påpeker også at statiner kan føre til erektil dysfunksjon, og at unge menn lider 10 ganger så mye av erektil dysfunksjon på lave doser med statiner. I tillegg følgende negative effekter:

 • Ifølge FDA’s bivirkningsrapportering-system, er ca 40 av hver 10.000 rapport vedrørende statiner om interstitiell lungesykdom som forårsaker arrdannelse i lungene og som nesten alltid er irreversibel.
 • Statiner forårsaker hyperglykemi etter å ha spist, i både diabetikere og ikke-diabetikere.
 • Statiner fremkaller fullverdig type 2 diabetes hos kvinner.
 • Statiner øker risikoen for utvikling av HbA1c i mennesker med og uten diabetes. HbA1c er en tilstand som fører til at glukose bindes til hemoglobin, noe som er en indikator på større skade fra diabetes.
 • Statiner foreskrevet til eldre fører til en 9% økning i diabetes.
 • Statiner kan føre til insulinresistens.
 • En korrelasjon mellom Parkinsons sykdom og lavt kolesterol sees, som klart impliserer statiner.
 • En korrelasjon mellom statiner og tidlig forekomst av grå stær har blitt funnet. Statinbrukerne kan ha 50% større sannsynlighet for å utvikle grå stær tidlig.

Dessuten, bruk av statiner er forbundet med økt forekomst og omfang av åreforkalkning og av koronar stenose (forsnevring av arteriene), noe som øker risikoen for hjerteinfarkt

Slike hjerte-og karsykdommer er nettopp det statiner påstås å kunne forebygge.

Statiner fører også til en betydelig økning av risikoen for kreft og nevrodegenerativ dysfunksjon som f.eks demens og Parkinsons.

Studien påpeker mye mer enn det overnevnte, og du kan laste ned hele rapporten her.

Statistisk bedrag.

En annen studie fra 2015, publisert i tidsskriftet Expert Review of Clinical Pharmacology, viste at legemiddelindustrien i stor grad brukte «statistisk bedrag» for å kunne fremlegge statiner som trygge og effektive. Studien ble gjennomført av Dr. David M. Diamond, professor i psykologi, molekylær farmakologi og fysiologi ved University of South Florida, og Dr. Uffe Ravnskov, en uavhengig forsker og ekspert på kolesterol og hjerte-og karsykdommer.

Rapporten heter «Hvordan statistisk bedrag skaper inntrykk av at statiner er trygge og effektive i primær og sekundær forebygging av hjerte- og karsykdommer.»

Fra rapporten:

«Talsmenn for statiner har brukt statistisk bedrag for å skape illusjonen om at statiner er en «vidundermedisin», når realiteten er at de beskjedne fordelene mer enn oppveies av skadevirkningene.»

Legemiddelfirmaer bruker «relativ risiko» for å skape illusjonen om at statiner er trygge og effektive.
Ved gjennomgang av dataene, fant de to legene at nesten all legemiddelindustri-støttet studie som hevdet at statiner er trygge og effektive brukte data for «relativ risiko» i stedet for «absolutt risiko». Denne villedende taktikken blir ofte brukt for at medisinske behandlinger skal virke mer effektive enn de faktisk er, samt for å dekke over eventuelle uønskede effekter forbundet med bruken av medikamentet.

Ved å sammenligne utfallet for en bestemt gruppe mennesker med en annen bestemt gruppe (relativ risiko), i stedet for å vurdere hvordan den enkelte reagerer på en bestemt behandling over tid, uavhengig av alle andre (absolutt risiko), skjuler legemiddelfirmaer legemiddelets ineffektivitet og deres risiko for det offentlige.

Det er slik statin-forskere kan hevde at statiner er til nytte for 30-50% av befolkningen (relativ risiko), snarere enn 1% eller mindre av befolkningen (absolutt risiko).

Fra rapporten:

«I Jupiter-studien [studie av statinet Crestor] ble offentligheten og helsepersonell informert om en 54 prosent reduksjon i hjerteinfarkt, når den faktiske effekten på reduksjon av koronare hendelser var mindre enn ett prosentpoeng.»

«I ASCOT-LLA studien [studie av statinet Lipitor], som ble avsluttet tidlig fordi det ble ansett for å ha så fremragende resultater, opplevde man hjerteinfarkt og dødsfall i 3% av placebo- gruppen sammenlignet med 1,9% i Lipitor gruppen.

Forbedringen i resultatet ved behandling med Lipitor var bare 1,1 prosentpoeng, men da denne studien ble presentert for offentligheten, ble det brukt den oppblåste (relativ risiko) statistikken, som effektivt forvandlet 1,1% til en 36% reduksjon i risiko for hjerteinfarkt.»

Du kan lese denne rapportens sammendrag her.

Les artikler her og her.

Til slutt, riktig kolesterolnivå avhenger bl.a. av kjønn og alder, men ditt kolesterolnivå bør ligge på mellom 6.0 og 6.4 mmol/l (ikke «mindre enn 5.0 mmol/l», som er norske legers anbefalinger i dag). Kolesterolet kan enkelt kontrolleres gjennom trening og kosthold.

 

 Kategorier:Artikler

Stikkord:

2 svar

 1. Lurer på om leger er betalt for å skrive ut denne såkalte vidundermedisinen. Æ måtte gjøre meg forbanna for at legen skulle bytte medisin på meg. Brukte 80 mg. så det skulle være nok til å ta livet av en okse.

 2. Det er vel ikke tvil om at legemiddelindustrien ikke har til hensikt å gjøre folk friske, men heller tvert om. Så ved hjelp av å snu på analyser og statistikker så kan den kyniske legemiddelindustri kapre seg nye kunder med leger som godt betalte håndtlangere.
  Tidvis dukker det opp naturpreparat som virke positivt på diverse lidelser, herunder kolesterol, diabetes, kols, med flere. Disse naturpreparat blir fort tilintetgjort av den samme profitterende legemiddelindustrien for og hindre pasienter som sårt ønsker seg en bedre helse.
  Det er bare djevelen selv som kan konkurrere om hva lidelser skapt for å kunne gi godt utbytte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: