Norsk Tipping under lupen

LuHA5X9xm_hQPQ64bze6ZAB-kmk1w5VrAM8nX1u38I1Q

 

EFTA’s overvåkningsorgan ESA legger angivelig bort saken som er ført for europeiske domstoler vedrørende Norsk Tippings monopol på lotterier og gambling i Norge.

Tidligere kulturminister Thorild Widvey skriver i en artikkel fra 17. 11. 2015 at «de aller fleste spill i Norge skal ligge under Norsk Tipping,» som «…fører en ansvarlig spillpolitikk som ivaretar de som har en problematisk spilladferd.»

Man regner med at ca. 50.000 personer i Norge lider av spillavhengighet. Dette tallet ligger tett ved det antatte gjennomsnittet på verdensbasis (1,5%). Dette er land som selvfølgelig ikke har den norske regjerings «snille» spillpolitikk.

Videre skriver Widvey at regjeringen «sikrer at inntekter fra pengespill i Norge skal tilfalle ideelle formål.»

Og for noen inntekter! I 2012 hadde for eksempel Norsk Tipping en omsetning på 19,2 milliarder kroner. I 2014 var tallet steget til svimlende 27 milliarder.

I 2012 brukte Norsk Tipping knappe 12 millioner kroner til tiltak mot spillavhengighet. Til sammenligning ble det brukt 162 millioner på reklame og 152 millioner på profilering, samarbeidsavtaler og informasjon.

I 2014, da inntektene var steget fra 19 til 27 milliarder, var summen som gikk til tiltak mot avhengighet… 12 millioner.

På Norsk Tipping’s nettsider heter det at; «Inntil 0,5% av selskapets overskudd går til å oppfylle regjeringens handlingsplan mot spillavhengighet. Beløpet har ligget stabilt på 12 millioner kroner pr. år.»

Her gir vi deg muligheten til å laste ned og lese følgende to dokumenter;

Rapporten «The monopolisation of the Norwegian slot machine market» fra SIFO er fra juni 2015 og tar upartisk for seg bakrunnshistorien rundt monopoliseringen av det norske spillautomatmarkedet, sett fra flere interessenters synsvinkel. Du kan laste ned rapporten her.

Brevet fra ZEAL Network SE til kulturdepartementet er datert 19. desember 2014. ZEAL er et holdingselskap som spesialiserer seg på online lotterispill og brevet er et høringssvar vedrørende forslag til endringer i lotterilovgivningen. Brevet finner du her.

Noen punkter fra SIFO’s rapport:

Oppsummering:

«Monopoliseringen av det norske spillmarkedet er en historie om en stat og et selskap som vet hva de vil, og tar hva de vil, først og fremst ved å gjøre bruk av den makten som har blitt gitt dem gjennom formelle politiske kanaler, men også ved å lage allianser med kompetente bedrifter og organisasjoner for å bekjempe en felles fiende.»

Sitater:

«Noen av de casinospill som vi tilbyr i dag ligner veldig på de spillene som ble fjernet i 2007, men forskjellen er at våre spill er innlemmet i et system. Tidligere kunne du spille for 10000, 5000 og bruke 200 kr. sedler. Ingen kontrollerte når du spilte og hvor mye du hadde spilt for. I vårt system trenger du et kort, og det er grenser for hvor mye du kan bruke i løpet av en dag, en uke, et år. Du kan ikke gamble bort hjem og familie uten å lure systemet. I dag kan du tape maks 4ooo,- pr. måned.»

«Det første forslaget om å regulere markedet var faktisk et falskt spill regissert av byråkratiet, Norsk Tipping og departementet. Forslaget var konstruert for å få oss til å avvise det, så da vi slukte agnet og ikke ga vår umiddelbare godkjenning, valgte regjeringen å tolke vårt svar som et «nei» og dermed hadde de den nædvendige unnskyldningen for å foreslå et monopol i oktoer 2002. I ettertid har vi hørt at Røde Kors og Redningsselskapet hadde vært i møter med departementet hvor de ble garantert penger fra Norsk Tippings overskudd dersom de aksepterte monopolet.»

«I dag tilbyr Norsk Tipping mange av de samme spillene som vi gjorde, de har lyd og lys, du trenger ikke et kort men kan spille dem på mobiltelefoner og spillene annonseres på maskinene og på plakater som henger på veggene i rommene utenfor der maskinene befinner seg. Generelt er Norsk Tippings reklamer tilstede overalti det offentlige rom og i media, på TV, på internett, sosiale medier og mobiltelefoner.»

«EFTA’s hovedargumenter for å akseptere et monopol var at det skulle redusere spilleproblemer, øke kontrollen av sirkulasjonene av penger og gi inntekter til frivillig sektor. Ingenting av dette har blitt realisert.»

Noen punkter fra ZEAL’s brev:

«Uttalelsen i politisk plattform nevner at som en betingelse skal eventuelle nye, ikke-avhengighetsskapende lotterier ikke utfordre EU-unntaket Norge har fått for sin spillpolitikk. ZEAL anfører respektfullt at dette EU-unntaket som regjeringen henviser til ikke eksisterer, og selv om det gjorde ville det ikke gjelde for det norske lotterimarkedet.»

«Departementet synes å ha feiltolket dommen i EFTA-domstolen ettersom det gjentatte ganger i dokumentet sier at den viktigste begrunnelsen for avgjørelsen er å styrke norske lotteri- og spillmodellers juridiske stilling.»

«Mulighetene til å delta i lotterispill med Norsk Tipping er ganske utbredt, med et distribusjonsnett på over 4028 salgssteder i 2011. Dette tilsvarer et salggsted pr. 1278 innbygger. Hvis vi sammenligner denne spredningen av salgssteder med et annet veletablert lotterimarked i et industrialisert land i EU, som Nederland med ett salgssted pr. 4768 nederlandske innbyggere, så utrangerer Norsk Tipping det eldste lotteriet i verden i utssalgssteder pr. innbygger med en svimlende faktor på 3,66»

– – –

 

  • Deler av innlegget er sponset. 

 



Kategorier:Artikler, Sponset innlegg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: