Zika-viruset kommer fra genmodifisert mygg

zika mygg

Zika-viruset, som spres av mygg og som har forårsaket en epidemi i Sør-Amerika, kan være knyttet til et utslipp av genmodifisert mygg. Viruset er nå bekreftet i 21 land, og reisende har tatt med seg Zika til USA og Europa, inkl. Sverige og Danmark. Tidligere mente man at viruset ikke kunne smitte fra person til person, men Zika er blitt oppdaget i sæd og spytt og flere forskere mener det kan overføres ved samleie.

Zika-viruset forårsaker trolig alvorlige fosterskader, bl.a. mikrocephali.

mikrocephali

En brasiliansk gutt bærer sin lillebror, født med mikrocephali.

 

Som Ernesto Marques ved University of Pittsburgh sier; «Bevisene er veldig, veldig sterke.»

I Brasil har antallet barn født med mikrocephali økt til 20 ganger flere enn tidligere år, og den 20. januar meldte brasilianske myndigheter om 3893 tilfeller, 363 flere enn uken før.

Zika-viruset overføres av en mygg-art kalt Aedes Aegypti. En genmodifisert versjon av denne myggen er utviklet av det britiske bioteknoligiselskapet Oxitec. I juli 2015 skrøt forskerne av at de nærmest hadde utryddet denne myggen, som sprer bl.a. zika og denguefeber, i områdene hvor de genmodifiserte myggene ble sluppet.

«Det faktum at antallet voksne Aedis Aegypti ble redusert med 95% i området, viser at Oxitec-myggene gjør det de skal,» uttalte Dr. Andrew McKemey ved Oxitec. «Det neste skrittet er å øke til enda større studier.»

Og nå er altså Zika en epidemi.

Les artikkelen fra juli 2015 her.

Forsøkene med de genmodifiserte Aedis Aegypti fant sted ved Juazeiro i Brasil. Kartet under viser hvor området ligger:

 

juazeiro.jpg

 

Det neste bildet er et kart som viser hvor tilfeller av mikrocephali blir rapportert:

 

 

brazil.png

 

Flere forskere advarte før disse forsøkene at man ikke visste nok og at myggen kunne komme til å øke spredningen av sykdommene de var ment å bekjempe.

Hvis disse myggene er fullstendig trygge, hvorfor så mye hysj-hysj?» sa Dr. Gurmit Singh etter et omdiskutert forsøk på Caymanøyene i 2010. Singh er leder for Senteret for miljø, teknologi og utvikling i Malaysia, et annet land hvor Oxitec ønsker å starte sine forsøk.

De genmodifiserte myggene, kalt OX513A, er mygg som skaper avkom som normalt dør uten tilførsel av antibiotika. Myggene som blir sluppet ut i naturen er kun hankjønn, som ikke stikker.

Problemet er at anslagsvis 3-4% av mygglarvene likevel overlever. Disse myggene vil da kunne være de eneste som reproduserer seg i området, og man vet ingenting om hvordan disse avkommene av sine genmodifiserte forfedre vil arte seg. Vil de kanskje være mer mottakelige for patogener som Zika-viruset, vil de lettere kunne overføre viruset til mennesker? Vil viruset, mens det bæres av disse myggene, kanskje kunne utvikle seg til noe langt farligere?

I tillegg vil det alltid være et ukjent antall genmodifisert mygg av hunkjønn som feilaktig blir sluppet løs sammen med hannene. Hvilke effekter har disse på viruset og på mennesker som blir stukket?

Kilde her.

«Vi har vridd hendene våre på grunn av ebola,» sier Peter Hotez ved Baylor College of Medicine i Houston, «men ebola var aldri en trussel mot vesten. Zika er det.»

«Katten er ute av sekken nå. Zika-viruset kommer til å dukke opp overalt.»

 

Er menneskets arroganse i ferd med å slå tilbake på oss??

 

Andre kilder:

ScienceNews

YourNewsWire

 

 

 

 

 Kategorier:Artikler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: