Lancet-redaktør; «Halvparten av all medisinsk litteratur er falsk.»

Halvparten av all medisinsk litteratur er falsk

Dr. Richard Horton, nåværende sjefredaktør for The Lancet, et av de mest repekterte fagfellevurderte medisinske tidsskrifter i verden, publiserte nylig en uttalelse hvor han erklærer at mye av publisert forskning i beste fall er upålitelig, om ikke direkte usann;

«Saken mot vitenskapen er enkel: mye av den vitenskapelige litteraturen, kanskje halvparten, kan rett og slett være usann. Rammet av studier med få eksempler, små effekter, ugyldige analyser og åpenbare interessekonflikter, samt en besettelse av å følge fasjonable trender av tvilsom betydning, har vitenskapen tatt et steg mot mørket.»

Dette er ganske urovekkende, ettersom alle disse studiene (sponset av industrien) brukes til å utvikle medisiner og vaksiner, angivelig for å hjelpe mennesker, for å trene medisinsk personell, for å utdanne medisinstudenter og så videre.

Mange avfeier godt arbeid av eksperter og forskere ved ulike institusjoner rundt om i verden som ikke er «fagfellevurdert» og ikke publisert i et «troverdig» medisinsk tidsskrift. Men som vi kan se betyr ikke «fagfellevurdert» særlig mye lenger, og «troverdige» medisinske tidsskrifter fortsetter å miste anseelse blant eksperter og egne ansatte, slik som Dr. Horton.

Dr. Horton fortsetter med å si et redaktører som han selv bistår og er deltakende i de verste tilfellene, at mengden av dårlig forskning i dag er alarmerende, at data formes for å passe en allerede foretrukket teori, at viktig informasjon avvises og at lite gjøres for å rette opp dårlige rutiner. Mye av det som foregår kan nærmest betraktes som forsømmelse.

Dr. Marcia Angell, lege og mangeårig sjefredaktør i New England Medical Journal, et annet svært prestisjefylt fagfellevurdert medisinsk tidsskrift, presenterer sitt syn slik: 

«Det er rett og slett ikke lenger mulig å tro mye av den kliniske forskningen som publiseres, eller stole på dømmekraften til leger eller medisinske retningslinjer. Jeg finner ingen glede i denne konklusjonen, som jeg langsomt og motvillig kom frem til etter mine to tiår som redaktør av New England Journal of Medicine.»

Les mer her.Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: