Kimærene er her – om menneske/dyr-hybrider og forskerne som skaper dem

 

 

Kimæren, eller Khimaira; et fabelvesen i gresk mytologi. Kimæren ble vanligvis fremstilt som et ildsprutende uhyre med hode og kropp som en løve, ryggen var en geit og halen en slange.

Hybrid; et avkom av genetisk ulike foreldre. 

menneske dyr hybrid

 

 

Fikk du med deg denne nyheten i 2008?

«Engelske forskere har skapt embryoer (fosteranlegg) som er delvis menneske og delvis ku.»

Eller denne fra 2011;

«Forskere ved tre britiske laboratorier innrømmer at de hittil (i 2011) og i all hemmelighet har dyrket frem 155 menneske/dyr hybrid-embryoer.»

 

I 2008 fikk Storbritannia en lov, kalt Human Fertilisation Embryology Act, som gjorde det lovlig å skape slike hybrider, som for eksempel dyreegg befruktet med menneskesæd, menneskelige cellekjerner innført i dyreceller eller menneskeceller innført i dyreembryoer. Forskerne søker på denne måten å finne kurer mot en rekke sykdommer, mens andre ledende forskere advarer mot «Rise of the Planet of the Apes»-lignende tilstander, og ber om et mye strengere lovverk før «eksperimentene går for langt».

I den filmen leder en sjimpanse, kalt Cæsar, et opprør mot menneskene etter at et eksperiment har gitt den menneskelig intelligens.

Under den kalde krigen utførte russiske forskere eksperimenter der de injiserte intetanende kvinner med menneske/sjimpanse hybridembryoer.

De som jobber i dagens laboratorier forsikrer oss derimot om at de aldri vil la slike embryoer utvikle seg til de er mer enn 14 dager gamle, slik loven krever.

 

I 2005 rapporterte NBCNews om forskeren Jason Chamberlain og hans 50 sauer som alle hadde delvis menneskelig lever, hjerte, hjerne og andre organer.

«Forskeren fra University of Nevada-Reno snakker løst om sine planer om å avlive en av de drektige sauene i et nærliggende laboratorium. Han kan nesten ikke vente med å studere effektene av menneske-cellene han injiserte i fosterets hjerne for to måneder siden. «Det er som mus i litt større form,» sier han med et skuldertrekk.» (NBCNews)

Og eksperimenter på menneske/dyr – hybridisering foregår i mange land. Også land som har få eller ingen restriksjoner.

 

De fleste som arbeider innen dette feltet har ingen betenkeligheter med det som gjøres.

Og hvorfor?

En fremtredende amerikansk genetiker sier at man ikke trenger å bekymre seg for slik hybridisering i det hele tatt. Han mener nemlig at mennesket opprinnelig var gris/sjimpanse – hybrider likevel…

«Den menneskelige arten begynte som et hybrid avkom av en mannlig gris og en kvinnelig  sjimpanse,» har en amerikansk genetiker foreslått. Denne oppsiktsvekkende påstanden ble gjort av Eugene McCarthy, som også er en av verdens ledende autoriteter på hybridisering av dyr. Han påpeker at mens mennesket har mange likheter med sjimpanser så har de også et stort antall karakteristikker som ikke finnes hos andre primater.» (Daily Mail)

Altså; hvis vi likevel bare er hybrid-skapninger selv, hvorfor være redd for å skape flere hybrider?

Men hvordan ville du oppføre deg rundt en mus som hadde en hjerne som var nesten fullstendig menneskelig? University of Wisconsin og University of Rochester publiserte i 2013 sine data om sin menneske/dyr – forskning;

«Under Wisconsin-studien injiserte forskerne mus med en immuntoksin for å ødelegge en del av hjernen, nemlig hippocampus, som har funksjoner knyttet til læring, hukommelse og romlig orientering. Deretter byttet man ut de skadede cellene med celler fra menneskelige embryoer. Cellene blomstret, og dyrene gjenvant sin evne til å navigere i labyrinter.

Ved Rochester-studien implanterte man nyfødte mus med menneskelige gliaceller, som støtter og nærer nerveceller i hjernen. Seks måneder senere hadde de menneskelige cellene overtatt for musenes egne, og dyrene hadde forbedret evne til å løse enkle labyrinter og lære enkle signaler. Det er nok ikke lenge før vi står overfor hårreisende bioetikk: Hvilke rettigheter bør vi tildele mus med menneskelige hjerner?» (Slate)

Forskere over hele kloden skaper disse hybridene uten egentlig å tenke gjennom konsekvensene. Og med en forskrudd tankegang og resonnering bak, omgås de etiske dilemmaene.

mus øre

En forsker ved Stanton University fikk allerede i 2005 tillatelse til å utføre lignende eksperimenter på mus, og på spørsmålet om hvor grensen skulle gå var svaret;

«Hvis vi ser noe tegn til menneskelig hjernestruktur, eller hvis musen viser menneskelignende atferd, er det på tide å stoppe.»

I  Kina har man ført menneskelige gener inn i embryoer av melkekyr og av geiter. Det finnes nå hundrevis av kyr og tusenvis av geiter som produserer melk som er nesten identisk med menneskelig morsmelk.

Ville du kjøpt slik melk hvis den dukket opp i supermarkedene, og gitt den til dine barn?

Etterhvert som teknologien skrider fremover, vil mulighetene være endeløse.

Storbritannia vil sannsynligvis bli det første landet (offisielt) hvor barn blir født med tre biologiske foreldre. Det er nemlig fullt mulig i dag, dog fortsatt utenfor regelverket. Men engelske myndigheter har nå et lovforslag på plass som gjør denne teknikken lovlig. Og USA er ikke langt bak, med et lignende lovforslag.

Det vil si, de er egentlig langt foran. Teknikken ble beskrevet allerede på 90-tallet, og mellom 1997 og 2003, da slik embryomanipulering ble underlagt restriksjoner (som biologiske produkter), ble 30 barn født utfra denne prosedyren. Disse «biologiske produktene» er nå barn mellom 11 og 17 år.

«Disse barna og deres liv bør bli grundig undersøkt før de nye teknikkene klargjøres for menneskelige forsøk,» sier Sheldon Krimsky, professor ved Tufts University i Boston.

Og hva synes du om denne;

Professor George Church ved Harvard Medical School søker etter «en eventyrlysten kvinne til å bære frem en neandertaler-baby.

Rekonstruerte rester av DNA funnet i fossile ben injiseres inn i et tidlig stadium av et menneske-embryo og settes deretter inn i kvinnens livmor.

Det diskuteres allerede hvordan slike «ny-neandertalere» vil passe inn i vårt moderne samfunn.

 

Men tilbake til hybridene. Som sagt, disse forsøkene rettferdiggjøres ved at det vil hjelpe oss å finne kurer mot mange sykdommer. Men hva skjer når man oppdager at å kombinere menneske-DNA med dyre-DNA kan gi oss nye og utrolige evner eller øke vår levetid enormt?

Hva skjer når vi lett kan gjøre oss selv raskere, sterkere eller mer tilpasningsdyktige?

Vil vi virkelig kunne holde oss selv fra å gå den veien?

I sin «Rikets tilstand» – tale i 2006 uttalte daværende president George Bush;

«Et forventnigsfullt samfunn har institusjoner for vitenskap og medisin som ikke kutter etiske hjørner og som anerkjenner den uforlignelige verdien ethvert liv har.

I kveld vil jeg be dere om å vedta et lovverk som forbyr de mest groteske overgrep av medisinsk forskning; skape eller implantere embryoer for medisinsk forskning, skape menneske/dyr hybrider, og kjøp, salg eller patentering av menneskelige embryoer. Menneskelivet er en gave fra vår skaper, og det må aldri forkastes, devalueres eller bli lagt ut for salg.»

Bush ble etterpå latterliggjort i verdens media for utsagnet.

Men mange tror Bush henviste til teknologi som ennå ikke løftes frem i lyset.

Det er en kjensgjerning at de teknologiske fremskritt vi kan lese om i avisene, bare er toppen av isfjellet. Teknologiske fremskritt skjules så lenge det innebærer noe som moralsk eller etisk uakseptabelt hos folk flest, eller så lenge det vil kunne gi en eventuell militær fordel.

Hvis vi i dag vet at man i mange år, kanskje flere tiår, har kunnet skape embryoer som er delvis menneske og delvis noe annet, kan vi kanskje anta at det vi ikke får vite har gått mye, mye lenger?

Uten hensyn til lovverk og restriksjoner som binder «vanlige» forskere.

Vi lar det være opp til den enkelte leser å studere dette på egen hånd. Finnes det i dag mennesker som ikke er «bare et menneske»?

 

«Splice» er en science fiction film fra 2009 hvor to genetikere lykkes med å spleise sammen DNA fra et menneske og flere dyrearter. Resultatet er et vesen som minner mest om vårt tradisjonelle bilde av en demon.

splice_ver3_xlg1

 

Science fiction.

Men for hvor lenge?

T.S.

Kilder:

NBCNews

Daily Mail

Bloomberg

The Lancet

Sky News

Slate

The Telegraph

Discovery NewsKategorier:Artikler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: